marți, 21 februarie 2017

În loc de tabletă, cumpără-i un puzzle!




   Dacă ești părinte probabil și ție îți surâde ideea de a-ți lăsă copilul cu surplus de energie, să își omoare timpul pe un dispozitiv electronic. Copilul stă pe tabletă sau telefon în timp ce tu poți să te ocupi de restul lucrurilor în liniște. Deși pare minunat că odrasla ta stă cuminte și se uită pe tabletă în timp ce face liniște, acest obicei poate fi dăunător și devine un dezavantaj atât pentru copil cât și pentru părinte. Cum poți să-i oferi copilului o ocupație mai sănătoasă, care să îl captiveze la fel de mult? Afli în continuare.



   Nu e niciun secret că jocurile au un impact puternic asupra dezvoltării cognitive a copilului. De fapt, jocul propune aceiași structură care se va regăsi mai târziu în situațiile cu care se va confrunta adolescentul la școală și adultul la locul de munca: apariția unei probleme - procesele premergătoare aflării unei soluții - găsirea soluției și executarea acesteia. Din acest motiv, jocurile alese cu grijă pot favoriza funcțiile cognitive care vor fi implicate mai târziu în procesul de învățare la școală și cel al soluționării problemelor la locul de muncă.




   Cele mai bune tipuri de jocuri pe care le poți alege pentru copilul tău sunt acele jocuri de puzzle care vor stimula intens procesul de gândire al copilului.  În special jocurile de tip puzzle lemn sunt recomandate deoarece ajută la dezvoltarea inteligenței copiilor. Acestea reușesc să facă acest lucru din cel puțin două motive:
 
  - implică mișcare și simțul tactil ceea ce dezvoltă inteligența spațială
  - nu sunt bazate pe o structură rigidă și scenarii prestabilite, ceea ce îi permite copilului să își dezvolte imaginația și capacitatea de a lua singur decizii.



   Studiile au dovedit că aceste puzzle-uri sau jocuri de construcție dezvoltă gândirea în spațiu a copiilor ceea ce va favoriza dezvoltarea unor abilități specifice arhitecților, inginerilor, piloților, matematicienilor, oamenilor de știință, programatorilor și antreprenorilor. Așadar o investiție într-un puzzle lemn este mai mai mult decât indicată.

   Din nefericire nu există multe magazine care mai comercializează astfel de jocuri. Online am găsit totuși un magazin, Edu Class, pe care pot să îl recomand din cel puțin două motive:

   - Este foarte bine organizat și poți găsi jucăriile potrivite în funcție de vârsta copilului tău.
   - Oferă des promoții astfel încât poți achiziționa jucării de calitate superioară la preț accesibil.



   Așa că pune tableta deoparte și joacă-te cu copilul tău. Se merită, promit!

 

4 comentarii: