marți, 14 februarie 2017

Trei regi care au avut vieți incredibil de grele



    Să trăiești ca un rege! Acesta este visul. Să fii mereu înconjurat de oameni din înalta societate, să nu ai griji în privința banilor, să ai servitori la discreție, haine scumpe, bijuterii și cele mai alese bucate la masă. Asta e ceea ce regii au lăsat să se vadă de-a lungul istoriei. Realitatea însă, este că această aparență e șa fel de iluzorie ca un vis. Regii au dus vieți surpinzător de grele, care ar putea concura cu mult succes la orice emisiune de tip „Acces Direct” din zilele noastre. Suferințele prin care au trecut te lasă cu gura căscată și te face să fii mai recunoscător că nu ești din viță regală. Azi vorbim doar despre trei figuri regale, toate din Marea Britanie.

    Elisabeta I


    „Regina Fecioară” a trecut printr-o serie de evenimente care ar reprezenta fascinația asistenților sociali din zilele noastre. Ea a fost produsul dragostei dintre un tată narcisist și o mamă cu o conduită îndoielnică. Tatăl său o iubea sau o părăsea în funcție de cât de mult își iubea sau nu soțiile. O relație strânsă părinții ei era un vis care nu se va împlinii niciodată.

    Când prințesa Elisabeta avea doar 3 ani, mama sa a fost condamnata la moarte de către rege care o suspecta de adulter. Astfel, viitoarea regină a ajuns să fie crescută de doici și diferiți tutori. După moartea mamei sale, regele o ura atât de tare încât i-a subțiat alocația într-atât încât nu își mai permitea haine noi.





   Relația ei cu sora vitregă mai mare nu a fost nici aceasta una fericită. Prințesa Maria o ura pe Elisabeta deoarece o considera un competitor puternic la tron. De aceea o trata cu asprime, și cele două surori nu au avut niciodată o relație bună. Dar problemele din viața ei abia încep. După ce tatăl său mai trece prin vreo trei căsătorii eșuate, se căsătorește în final cu Catherine Parr în vârstă de 31 de ani, care va fi o mamă bună pentru Elisabeta. Cu toate acestea, după moartea tatălui ei, mama vitregă se recăsătorește cu prima ei iubire, un bărbat care avea o pasiune pentru Elisabeta I. Mama vitregă acceptă tacit abuzurile soțului ei asupra Elisabetei, până când o alungă în cele din urmă pe Elisabeta care avea doar 15 ani.

   Când sora sa, Maria ajunge în final regină, soțul ei, Filip de Spania, dezvoltă și el o pasiune pentru Elisabeta, ceea ce o determină pe Maria să o închidă pe Elisabeta în turn unde este tratată cu asprime. După toate acestea e uimitor că prințesa a reușit să își păstreze sănătatea mintală.

    Iacob I



   Iacob I a fost unul din cei mai competenți regi ai Angliei. Cu toate acestea copilăria lui a fost mai degrabă traumatizantă. Până la vârsta de 15 ani, mama lui avea să fugă în exil, tatăl său moare ucis, și la fel se întâmplă cu alți doi regenți ai adolescentului. A fost crescut și educat de preoți, care îl tratau cu multă violență, acesta fiind bătut deseori de aceștia. Practic, el a avut aproape aceeași copilărie ca și Stalin, cu toate acestea, unul a devenit un rege competent, iar celălalt un monstru.

  După ce a supraviețuit mai multor tentative de omor, regele a trebuit să facă față celei mai dureroase morți din viața sa. Fiul sau preferat a murit de febră când avea doar 22 de ani. Fratele sau, Carol I era un fiu rebel, care nu îi va aduce bucurie tatălui.

   Ana 


   Viitoarea regină Ana a avut și ea o copilărie nefericită. Ea împreună cu sora sa Maria au fost singurii copii care au supraviețuit din cele 7 sarcini ale mamei sale Anne Hyde. Tatăl lor era foarte infidel ceea ce a determinat moartea mamei Anei când aceasta era foarte mică. Sora ei Maria avea doar 11 ani când tatăl său le-a prezentat-o pe mama lor vitregă care avea doar 15 ani.



  Ana avea să se bucure de o căsătorie fericită cu George de Danemarca. Cu toate acestea, regina a fost incapabilă să ofere un moștenitor. Din 17 sarcini, 12 au fost avorturi sau copiii s-au născut morți. Dintre cei 5 copii care s-au născut vii, 4 au  murit înainte de a împlinii 2 ani. Singurul copil care a trăit mai mult, William, a murit la vârsta de 11 ani.

    Toate informațiile de mai sus le-am găsit în cartea „Educația Regală” de David Cohen. Cartea prezintă o istorie fascinantă a figurilor regale din Anglia din Evul Mediu până în prezent. În teorie, cartea se vrea a fi un studiu asupra modului în care educația primită au influențat viața regilor. În realitate, cartea reușește să scoată în evidență ce nașpa viață au avut, și cum nu ți-ai dori să fii în locul lor nici pentru cele mai scumpe haine din lume.



   Nu este o lectură ușoară, dar este foarte interesantă și chiar captivantă. Cartea are 351 de pagini, și va fi un deliciu pentru orice pasionat de istorie. O găsiți la Editura All la prețul de 33 de lei.

17 comentarii:

  1. In concluzie nu trebuie sa ne dorim o viata de rege.

    RăspundețiȘtergere
  2. In concluzie nu trebuie sa ne dorim o viata de rege.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari am o zi mai frumoasa si da stiam ca nu vreau sa ma fi nascut in nobilime.O zi frumoada!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un articol pe sufletul meu 💕😍😍 imi place mult sa citesc carti istorice , despre regi ,regine , razboaie etc 😍

    RăspundețiȘtergere
  5. O viata indestulata dar fara iubire. Jalnic :D

    RăspundețiȘtergere
  6. O carte foarte interesanta, istoria regalitatii engleze au fascinat o lume intreaga.

    RăspundețiȘtergere
  7. Editura All are cărți foarte bune...Și colecții variate (în funcție de preferințele fiecărei persoane)

    RăspundețiȘtergere
  8. Apropo de viata regala, tocmai am terminat serialul The Crown despre viata reginei Elisabeta a Angliei. Nu e asa de simplu pe cat pare.
    Eu sunt pasionata de istorie, o sa mi-o comand si eu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un articol foarte interesant, mi-a facut mare placere sa il citesc si sa aflu lucruri noi si interesante.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce chestii interesante! Nu mi-a placut la scoala istoria, insa partea asta ma fascineaza. O s-o tin minte.

    RăspundețiȘtergere
  11. Ma faci sa imi doresc cartea, si mie nici nu imi plac cartile istorice!

    RăspundețiȘtergere
  12. Interesanta cartea, chiar imi doresc si altceva de citit. Au inceput sa imi placa si cartile istorice

    RăspundețiȘtergere
  13. Hmm, chiar urat :( dar e totusi de apreciat ca au reusit sa ramana cu picioatele pe pamant

    RăspundețiȘtergere
  14. Din pacate nu mi-a placut istoria, prefer geografia. Iar aceasta carte nu cred ca ar fi pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Multe dintre aceste informatii nici nu le stiam. cred ca ar trebui sa ma mai documetez. Cartea asta mi-ar fi de mare ajutor

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi place istoria, dar a noastra :) Dupa ce am citit articolul tau pot sa spun ca am aflat cateva informatii pe care nu le stiam.

    RăspundețiȘtergere