vineri, 9 decembrie 2016

Tehnici de creativitate - Karsten Noack - Recenzie carte


 
   Mintea umană este construită într-un mod extraordinar. În puțin peste un kilogram de țesut nervos suntem capabili să ne stocăm aproape toată viața. Dar știm bine că mintea umană nu este doar o găleată. Este mai degrabă o centrală hidraulică responsabilă de buna funcționare a restului corpului, atât pe plan fizic cât și emoțional. Ce este și mai frumos, este că nici în prezent nu ne-am dat seama cum funcționează exact, așa că nu contenește să ne surprindă. Printre cele mai surprinzătoare însușiri ale minții umane se numără creativitatea.



   Cred că creativitatea este copilul pus la colț al creierului uman. Cel puțin așa o tratăm. O punem la colț, ne convingem că nu este importantă, și în cele din urmă, uităm de ea.  Preferăm de cele mai multe ori să ne complăcem  în rutină, așa că ne îngrășăm cu multă plictiseală,  frustrări și ajungem să nu mai găsim plăcere în viață. Creativitatea însă este cel mai bun exercițiu mintal pe care al trebui să îl faci, deoarece implică toți „mușchii”: memoria, imaginația, emoțiile, motivația, voința, etc.  De aceea cred că creativitatea trebuie antrenată. Tocmai de aceea am ales să citesc cartea de care vă voi vorbi în continuare.

   Am primit această carte de la Editura All. Eu mi-am ales-o pentru că subiectul mă interesează foarte tare. Titlul complet al cărții este: Tehnici de creativitate - Cum identificăm și exploatăm potențialul creativ. Autorul este Karsten Noack și este o lectură ușurică. În mod evident nu se citește ca pe un roman. Se citește cu un creion în mână cu care subliniem ideile pe care vrem să le punem în practică.





   Cartea face parte din colecția Pocket Business, de aceea se axează în principal pe exploatarea creativității în cadrul unui grup. Majoritatea tehnicilor prezentate se adresează unei echipe cum ar fi braistormingul, metoda open space sau atelierul viitorului. De aceea recomand această lectură unui șef de echipă.

   Cu toate acestea cartea conține tehnici de creativitate care se pot dezvolta și la nivel individual. Cel mai mult mi-a atras atenția metoda cuvântului-stimul. Aceasta presupune deschiderea aleatorie a dicționarului și selectarea unui cuvânt la întâmplare după care se enumeră cât mai multe însușiri ale acelui cuvânt. De exemplu, poate că vrei să îți surprinzi familia cu o prăjitură originală. Având asta în minte deschizi dicționarul. Eu am făcut asta și am ales cuvântul lămâie. Am enumerat apoi mai multe însușiri: gustul acru, bogată în vitamina C, culoare galbenă, are coajă, are mai multe felii, este suculentă. Apoi m-am gândit cum pot aplica însușirile la o prăjitură. Am ajuns la următoarele variante: prăjitură cu gust dulce-acrișor, prăjitură bogată în vitamine pentru a convinge copii să mănânce sănătos, prăjitură care să imite o lămâie galbenă, prăjitură care să aibă un înveliș tare ca o coajă, dar foarte suculentă în interior, sau prăjitură care se desface în felii atunci când ciocolata este topită. Ăsta ar fi doar un simplu exemplu care demonstrează cât de folositoare poate fi o tehnică creativă.



   Blogger fiind creativitatea trebuie să îmi fie aliat, așa că această carte m-a ajutat mult. O altă metodă utilă este metoda Osborn care presupune ridicarea mai multor întrebări pentru a descoperii fiecare posibilitate de îmbunătățire a unei idei. Din această metodă a derivat exercițiul SCAMPER pe care îl folosesc foarte des și care ajută la generarea de idei creative.

   Tehnicile pe care le conține cartea cred că pot fi găsite cu ușurință printr-un simplu search pe Google, dar e bine să o ai în bibliotecă deoarece prezintă marea majoritate a tehnicilor creative explicate foarte bine. Fiind o carte micuță, având aproximativ 125 de pagini în format mai mic decât A5, nu este foarte scumpă, și merită investiția. O recomand cu drag.


    Aș vrea să știu ce faceți voi pentru a vă stimula creativitatea, unde dați peste idei creative, ce vă inspiră să gândiți creativ? Ne vedem în comentarii. Pupici!


15 comentarii:

  1. Hei merci de pont. Cartea ia imediat loc in whislist-ul meu si cu siguranta in curand o sa o citesc cap coada cu mare atentie. Ma intereseaza extrem de mult tot ce te poate invata cum sa-ti dezvolti creativitatea. ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesant :)
    O adaug pe lista mea de dorinte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare super interesanta. De obicei fac teste, dar cu o carte nu am incercat pana acum...

    RăspundețiȘtergere
  4. O carte interesanta, care ma tenteaza sa o citesc. Vad ca are si un pret foarte accesibil! Multumesc mult pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Atat creativitatea cat si originalitatea, consider ca se dobandeste in primul rand in urma lecturii zi de zi, cateva pagini macar. Interesanta cartea si merita toata atentia

    RăspundețiȘtergere
  6. Cam greu cu creativitatea, cred ca trebuie sa fie un talent innascut si o pasiune pentru cunoastere

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa fii creativ trebuie sa fii si informat. Ideile ne vin, dar trebuie sa stim cum sa le punem in practica. Foarte interesanta aceasta carte. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt de parere ca aceasta creativitate o ai sau nu. O poti imbunatati, e drept, dar nu o poti invata.

    RăspundețiȘtergere
  9. Trebuie sa citesc cartea asta! Citesc, scriu pentru diverse concursuri, fac planuri nebunesti pe care le rectific in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mosule, vreau si eu cartea!!! Sunt fan al editurii ALL!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Super interesant , imi place subiectul abordat si chiar as vrea si eu sa o citesc , eu ma inspir din tot e ma inconjoara.

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi plac cartile de creativitate si productivitate, mi-as dori sa am mai mult timp sa pun in practica ceea ce citesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pare foarte interesanta si utila aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sincer n-as sti sa-ti raspund la intrebare. Cred ca ma inspira elementele pe care le am in jur pentru ca uneori si eu sunt surprinsa de ceea ce imi iese :)
    o carte interesanta care merita lecturata

    RăspundețiȘtergere