miercuri, 4 ianuarie 2017

Top trei expresii de care ar trebui sa faci abuz



    Incep primul articol din acest an sub indrumarea fidela a prietenei mele Gripa. Ea m-a sfatuit sa postez abia acum desi eu voiam sa postez inca de la 1 ianuarie, si tot ea m-a convins sa scriu fara diacritice. De fapt, scriu pe tableta de pe tastatura externa, si dupa ce m-am chinuit toata ziua sa gasesc o metoda prin care sa scriu cu diacritice, m-am resemnat. In ciuda acestor impedimente, am pentru voi o postare draguta, la care sa meditati si care sa o imparatsiti si altora.

    Mai intai as vrea sa iti povestesc foarte pe scurt despre planurile mele de anul acesta. M-am gandit sa ma distrez putin cu blogul meu si sa fac ceva usor diferit cu el in fiecare luna. Asa incepem #ianuarieintop. Asta inseamna ca majoritatea postarilor vor fi topuri. Luna viitoare facem altceva. La sfarsitul anului vad eu ce a iesit mai bine. Bun trecem la postare.

    Nu stiu daca ai observat, dar e foarte usor sa iti intre in vocabular cuvinte si expresii grotesti, de care scapi cu foarte mare greu. Nu am ineles niciodata de ce nu se intampla la fel cu cuvintele frumoase. De ce ne vine asa usor sa ne folosim cuvintele ca sa jignim, dar ne trec toate apele si ni se face rau cand trebuie sa spunem ceva frumos? Cred ca avem nevoie de exercitiu, si iti propun sa incepi cu urmatoarele trei expresii.

     1. Bravo!


    Asa-i ca e simplu! Cinci litere si un zambet pe buze, doar atat trebuie. E fantastic cat de mult poti motiva un om printr-un simplu bravo sau felicitari. E ca si cand ai lua energie, ai impacheta-o frumos cu o fundita si ai oferi-o in dar. Avantajul este ca nu trebuie sa platesti nimic pentru acest dar si dureaza 2 secunde sa il oferi. Asigura-te ca feliciti persoana pentru ceva concret. Ii vei face ei ziua mai buna, dar cel mai bine te vei simti tu.




    2. Imi pare rau!


    Expresia aceasta este foarte adesea artibuita oamenilor slabi. In realitate, doar oamenii puternici au curajul sa isi ceara scuze. Nu doar puternici ci si umili. Pare un paradox insa, ce sa vezi, oamenii mandri nu au acest talent. Cu toate acestea, trei cuvinte monosilabice pot opri conflicte colosale. Cere-ti scuze chiar daca nu esti sigur cu ce ai gresit. Si nu spune: Daca te-ai suparat imi pare rau! Asa nu faci decat sa indrepti subtil vina spre persoana deja suparata. Invata sa iti ceri sincer scuze. Iti vei sugruma orgoliul, dar vei fi mai fericit. Eu zic ca faci afacere buna.


   3. Te iubesc!


    Nu ma refer la acel te iubesc pasional si fenomenal care i-l spune Fernando lui Soledad in timp ce sar din avion fara parasuta. Ma refer la acel te iubesc firesc, expresia afeciunii fata de membrii familiei, fata de sot sau sotie, sau fata de prieteni. Desigur e minunat ca te ingrijesti ca familia ta sa aiba ce manca, cu ce sa se imbrace si unde sa locuiasca. Toate acestea sunt dovezi de iubire. Dar e la fel de important sa verbalizezi acest lucru. E ca si atunci cand iti e foame. Nu te multumesti sa vada lumea ca slabesti si ca iti ghioraie matele, ci spui: imi e foame!. E la fel si cu exprimarea afectiunii. Cuvintele astea nu s-au inventat degeaba.  Nu e nicio rusine sa spui te iubesc, dar ar trebui sa iti fie rusine daca nu o faci pentru ca esti o persoana mandra.



    Acestea sunt expresiile care imi doresc sa iti intre in vocabular  si sa se tina scai de limba ta. Astept sa imi spui in comentarii ce expresii ai dori sa auzi sau sa spui mai des. :)

24 de comentarii:

  1. Pe lângă cele trei punctate de tine, aș adăuga și „Mulțumesc”! Tu ce părere ai?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte important și "Mulțumesc". Mi se pare însă că ne e mai ușor sa-l spunem decât "îmi pare rău" sau "te iubesc"....

      Ștergere
  2. nu stiu daca astea ar fi si alegerile mele... eu as prefera mai degraba "imi lipsesti", "ti-am spus eu" si "nu te mai agita atat". nu de alta, dar lumea se invata cu noi, totusi nu e capabila sa recunoasca lipsa noastra atunci cand plecam, ci prefera sa sufere in tacere. asta cu ti-am spus eu e esentiala, serios acum, cred ca nu ar mai trebui sa menajam pe nimeni atunci cand o da-n bara. si ultima, clar, unii-s prea paranoici. frate, faci riduri!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu doua din alegerile tale. Dar faza cu "ți-am spus eu" nu cred că are rost. Omul știe și el că i-ai spus și cred că asta este ultimul lucru care are nevoie sa îl audă. Mulțumesc pentru părere :*

      Ștergere
  3. Cred ca „te iubesc” este cel mai greu si pare cel mai ciudat de spus intre simpli prieteni. Cum totul e fie usor interpretabil, fie posibil subiect de glume proaste, oamenii nu prea risca sa foloseasca aceste doua cuvinte. Sau, la polul opus, exista oameni care spun asta si cu rost si fara, chiar daca mint, o spun sa dea bine, fara sa simta cu adevarat ce spun.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu, la fel, as adauga multumesc! Iar cele punctate de tine, daca ar fi folosite mai des, ar face o lume mai buna! Foarte frumos articolul tau. Apropo de cuvinte magice... Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Un salut n-ar strica atunci cand te vezi cu cineva sau intri pe usa si sunt destui aceia de-l uita.

    RăspundețiȘtergere
  7. Primele 2 sunt in vocabularul meu, dar ultima nu. Si chiar imi pare rau, dar parca am ceva in mine care ma impiedica sa spun cuvintele astea.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt de caord cu tine, insa in vocabularul meu se regasesc si cuvintele: Multumesc si Buna .

    RăspundețiȘtergere
  9. Ador aceste expresii si chiar le folosesc tot timpul. Mai ales "bravo" si "te iubesc"... le aplic mereu pe feciorul meu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Folosesc destul de des aceste expresii în vocabularul meu. Mi se întâmplă uneori ca anumite persoane să se uite ușor ciudat la mine când le felicit pentru ceva anume, au impresia că flirtez. :)

    RăspundețiȘtergere
  11. De fiecare data cand aud "Bravo" imi aduc aminte de expresia "bravo ca la magari". Nu stiu de unde o stiu, o stiu de mult, dar inca ma amuza!

    RăspundețiȘtergere
  12. Imi plac articolele care sunt optimiste si motivante. Si iti dau dreptate, ar trebui sa fim mai pozitivi, sa ne exprimam sentimentele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, total de acord. Si sa nu uitam de "Multumesc" :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Este foarte adevarat ca multe dintre boi uitam sa spunem sotilor bravo atunci cand fac ceva marunt dar si "imi pare rau" atunci cand noi gresim si nu ne dam seama!

    RăspundețiȘtergere
  15. Citeam comentariile fetelor si vad ca au adaugat si "Multumesc!", insa din punctul meu de vedere, e mai usor sa spui asta, decat "Imi pare rau", sau "Iarta-ma!". La fel si "Te iubesc!"

    RăspundețiȘtergere
  16. Adevarat graiesti! As mai adauga si "pot sa te ajut cu ceva?" Simplul fapt ca intrebam acest lucru ajuta psihologic :)

    x Denisa

    RăspundețiȘtergere
  17. Răspund ca la Școală: Cred că ar fi important să spunem destul de des și cuvintele "Ești frumos" sau "Ești Frumoasă", după caz.

    Articolul tău e super gândit și sper să tragă niste semnale pentru unii. Ceva vag, ma face sa cred ca oamenii din jurul Iordanului, în special o regiune puțin cunoscută azi, Galaad, foloseau des expresii de genul și si istoria confirma ca era multă pace acolo. #prinde-tetucesicum

    RăspundețiȘtergere
  18. Si nelipsit ar trebuie sa fie si zambetul care sa insoteasca aceste cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  19. Este foarte important sa spui Bravo!, sa incurajezi pe cineva. Este atat de usor sa vedem doar defectele si greselile si uitam sa vedem si sa incurajam lucrurile bune.. Si un cuvant de incurajare conteaza imens..

    RăspundețiȘtergere
  20. Interesant punct de vedere. Cred ca abuzurile nu sunt bune si repetarile iarasi nu sunt ok.

    RăspundețiȘtergere
  21. asa cum spunea si denisa mai sus si partea cu ajutorul chiar este de folos, imi place articolul tau de astazi, good job

    RăspundețiȘtergere