sâmbătă, 17 decembrie 2016

De ce muzica populara e la fel de murdara ca cea usoara



      Dacă ești ca mine ai fost terorizat de mic de adulții care ascultă muzică populară. Nu mă înțelege greșit, nu am nimic cu folclorul în sine, ba chiar sunt câteva piese care îmi plac și mie. Ce mă deranjează este următoarea atitudine:

   - Eu nu ascult muzica ușoară pentru că este spurcată. Nu știu cum poți să îi auzi pe ăia că zbiară acolo. Ce a ajuns lumea asta, să îți arăți toate la televizor. De asta nu ascult muzică ușoară. Muzica populară e frumoasă, mă unge la suflet. Asta e muzică adevărată, nu nebunelile alea ce le asculți tu. 

   Mesajul acesta vine, de cele mai multe ori de la bunici, dar și de la părinți sau personalități ilustre ale țării noastre. Practic ei spun că muzica ușoară conține mesaje care instigă la imoralitate, un stil de viață dezordonat, vicii și obiceiuri proaste. Ei bine, eu spun că exact așa se întâmplă și cu muzica populară.





    Nici mie nu îmi place când mi se întâmplă să văd, din greșeală, un videoclip în care una îți arată părți ale corpului pe care nu doresc să i le văd. Nici mie nu îmi place să ascult o melodie în care se spune că ar trebui să te îmbeți ca să uiți de probleme sau să mergi pe metoda primul venit primul servit, dacă știi cum zic. Dar mi se pare aberant să susții că muzica populară este mai puțin periculoasă în acest context.

   E tot una când Delia zice: Da mamă, sunt beată, cu Maria Tănase care spune: Bun îi vinul Ghiurghiuliu. Singura diferență este că despre a doua piesă se spune că este muzică adevărată. E același lucru când asculți Sub pielea mea și vezi videoclipul, cu atunci când asculți versurile: Hai mândruța să ne aruncăm în fân, să te pup să nu ne vadă nimeni, să te prind de mijloc, etc. Ușor mascat și cu mai multă drăgălășenie, muzica populară transmite același mesaj.



  Mai mult, nu îmi vine în minte nicio piesă din muzica ușoară prin care să se transmită mesajul că cineva e mândru că înșeală consoarta.  Sunt o multitudine de piese din folclor care spun că soțul a mers la vecina, că a călcat pe bec, dar nu ai ce să-i faci că el e bărbat și nu poate altfel. Asta e viața, dacă vecina a dat din gene. Nu e nimic dacă o dai în bară, fraiera tot te așteaptă acasă și e ok, pentru că asta este tradiția poporului român. Una din cele mai celebre melodii populare, Ană zorile se varsă, transmite mesajul că ar trebui să îți fie milă de bărbat, pentru că trebuie să se împartă între două femei, și nu îi este ușor. Despre ce vorbim?



   Dragă cititor, muzica are poate cea mai mare putere de influență dintre toate formele de artă. Este poate cea mai la îndemână formă de a transmite, subtil sau nu, un mesaj puternic. Doar pentru că muzica populară este veche, drăgălașă, veselă, antrenantă, tradițională, nu înseamnă că este curată, ba chiar poate fi mai murdară decât muzica ușoară. Doar pentru că cei care o cântă sunt îmbrăcați frumos și decent, ceea ce apreciez din tot sufletul, nu înseamnă că cuvintele pe care le cântă transmit un mesaj mai sănătos decât muzica ușoară. Versurile contează mai mult decât crezi, îți pot modela modul de gândire și chiar principiile pe care le adopți. Nu vreau să îți spun ce să asculți și ce nu. Vreau doar să te gândești de două ori dacă muzica pe care o asculți este într-adevăr atât de curată pe cât crezi.



   Aștept cu mare interes părerile voastre în comentarii. Vreau să știu ce muzică preferați, de ce, și, dacă aveți o recomandare, o aștept cu drag. Vă pup!


14 comentarii:

  1. Muzica populara... hm..niciodata nu am fost fan. Ascult cand e nevoie, la nunti, botezuri, cumetrii :)) in rest nu. De regula ascult muzica pop, dance, hip-hop. Cred ca astea sunt cele mai intalnite la mine in playlist. De asemenea, ca ai zis de recomandari, iti propun sa cauti mix-urile lui DJ Andi. Gasesti pe Vimeo o multime, sunt "pe episoade", acum cred ca a ajuns deja la nr. 300....deci ai de unde alege. Scoate unul pe saptamana. Sunt geniale, atat pt ascultat cand iesi in oras cu masina, cat si la drum lung. Te deconecteaza. Eu le descarc de vreo 2 ani deja :D

    RăspundețiȘtergere
  2. "După deal răsare luna, De la mândra vin acuma, Dac-ar şti nevastă-mea, Singură m-ar spânzura.Dar nevasta mea-i drăguţă, Mă ia-n braţe, mă desculţă" :D Trebuie intrebati batranii ce a vrut sa spuna autorul.
    Imi place orice fel de muzica, care imi ajunge la suflet, chiar si cate o manea mai ritmata, care e cea mai blamata (rare dar mai e cate una). Nu am tot timpul dispozitia necesara de a o asculta indiferent cat de mult mi-ar placea o melodie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu zic ca nu ascult muzica usoara dar nu nici muzica populara nu e rea, depinde pana la urma de melodie cat priveste continutul problema e limba romana bat-o vina care e atat de interpretabila pana la urma fie ca e usoara fie ca e populara

    RăspundețiȘtergere
  4. muzica populara e ok la nunta si la botez. si cam atat. eu ascult rock, deci ceva total opus. dar muzica populara nu imi place neam in rest, n-as putea sa o ascult acasa, stand la laptop... nu ma vad, nu-s genul!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu in copilarie uram muzica populara si asta pentru ca parintii cautau sa mi-o impuna. Mai mult decat atat mama incepea sa si boceasca iar asta ma enerva la culme pentru ca gandeam eu ca muzica aia imi face mama sa planga! Acum a inceput sa imi placa, mai ales de cand am ocazia sa intalnesc copii minunati care transmit mai departe folclorul... dar melodii frumoase si cu mesaj ok, nu ca cele prezentate de tine. In schimb nu am putut sa sufar niciodata pitigaiatele alea care cica ele canta dar nu fac decat sa zgarie timpanul si sa ma faca sa dau cu ceva in TV numai ca sa il opresc mai repede daca nu gasesc telecomanda. In ceea ce priveste mesajul ai punctat excelent. Si muzica populara si cea usoara transmit acelasi lucru doar ca o fac diferit! Iar unele melodii populare vechi (nu din cele aparute in ultimii 25 ani) sunt la fel de porcoase si spurcate ca versurile lui Cheloo. :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Mie imi place si muzica populara, cred ca de pe la nunta noastra a inceput sa prinda :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa stii ca nu m am gandit niciodata la asta si daca stau putin sa analizez , chiar ai dreptate , felicitaripentru tema aleasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. :))) ai mare dreptate. Cred ca fiecare ar trebui sa își vvadă de treaba lui sși sa asculte ce îi place fără sa judece pe altii

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu una nu am fost fortata sa ascult muzica populara. Eu aveam monopol pe telecomanda, asa ca dadeam pe ce vreau eu! Am cateva melodii populare care imi plac, dar sincer mie imi place muzica, ritmul, nu cuvintele. Si asta e valabil pt orice tip de muzica, asa ca sincer pe mine "muzica" nu ma influenteaza. Nu am stat sa ma gandesc la mesajele din cantece, dar din ce am citit la tine cu mesajele din textele populare iti dau dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred ca suntem singura tara si singurul popor care nu e mandru de traditii, obiceiuri, port popular si muzica. Si e trist. Ar trebui sa ne respectam mai mult tot ce tine de tara noastra.

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu contest faptul ca muzica populara are mai multe aluzii ca muzica usoara dar fiecare are gusturile lui. Eu imi aleg o melodie in functie de ritmicitate, de versuri si de mesaj.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu zic, ca ai dreptate. Mie imi plac amandoua, dar vorba ta: cam aceleasi lucruri se transmit la ambele genuri de muzica :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Pana sa citesc articolul tau, recunosc ca nu m-am gandit la o antiteza intre cele doua genuri muzicale. Si chiar iti impartasesc ideea: ambele au in repertoriu melodii cu conotatii similare, si da, ambele sunt la fel de murdare 😅.

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu am fost niciodată un fan al muzicii populare și nu cred că voi fi. De fiecare dată când ascult ceva prima oară sunt atentă la mesaj și apoi la instrumental. Din când în când, cânt și eu și atunci este cel mai greu. Toată lumea se așteaptă la ceva comercial de la mine, dar mereu aleg piese în care mă regăsesc sau care reprezintă ceva pentru mine, cu un mesaj frumos și decent.

    RăspundețiȘtergere