vineri, 24 februarie 2017

Trei tragedii surprinzătoare din istoria omenirii




    Istoria omenirii este presărată din belșug cu tragedii mai mici sau mai mari, mai mult sau mai puțin dezastruoase, însă câteva sunt pur și simplu surprinzătoare. Azi am pregătit un fel de top 3. Spun un fel de top pentru că cu siguranță există și alte tragedii, poate chiar mai surprinzătoare ca acestea, dar acestea mi-au atras mie atenția. Bun, fără să o mai lălăim degeaba începem cu prima tragedie.

   Lacul Nyos și tragedia misterioasă


   Lacul Nyos este situat în vestul statului Camerun și este unul dintre cele doar trei lacuri prin care se scurge dioxid de carbon. Mda.. ai citit bine, dioxid de carbon. În ciuda toxicității acestuia, așa cum e normal, solul din preajma lacului este foarte fertil, atrăgând mari populații de oameni în jur. În 1986 însă acest lac a provocat unul din cele mai terifiante dezastre înregistrate.





   În noaptea de 21 august s-a auzit o bubuitură despre care s-a crezut că e un tunet. Dimineața însă, supraviețuitorii s-au trezit ca să-și găsească membrii familie, cunoștințele și vecinii morți, împreună cu restul animalelor. Într-o clipită, 1700 de oameni au fost omorâți. O femeie relata că s-a trezit înconjurată de cadavre. Din cei 56 membrii ai familiei sale, 53 erau morți. În satul Nyos, din 1300 de persoane doar trei au supraviețuit, dar dezastrul s-a extins și la 25 de km depărtare. După mai multe propuneri, s-a concluzionat că tragedia a survenit în urma unei explozii ce a degajat gazul sufocant în atmosferă.

   Incendiul de la clubul de noapte Cocoanut Grove



    Pentru România incendiile din cluburi sunt un subiect extrem de sensibil, cu toate acestea este bine de știut că nu suntem singurii care ne-am confruntat cu astfel de incidente. Nici americanii nu au scăpat ușor. Acest incendiu este surprinzător mai degrabă în ceea ce privește reacția oamenilor și modul lor de gândire în astfel de situații.



  În noaptea de 28 decembrie 1942 o petrecere cu tematică tropicală a adunat peste 1000 de indivizi în club. Localul era decorat în stil elegant și inflamabil în același timp, cu materiale textile și hârtie. Asta a făcut ca simpla aprindere unui chibrit să declanșeze un incendiu foarte violent. După primele flăcări oamenii au început să se îndrepte panicați spre ieșirea principală a localului, singura disponibilă de altfel, care însă era o ușă rotativă ce s-a blocat în scurt timp. Ieșirile laterale erau blocate pentru a preveni ieșirea oaspeților care nu aveau de gând să plătească.
 
   În aceste condiții oamenii au acționat în fel și chip pentru a se salva. Un ospătar a scăpat acoperindu-și fața cu un prosop ud. Alți oameni au sărit de pe acoperiș pe mașinile din jur, în timp ce alți 50 s-au ascuns într-o cameră frigorifică. Cu toate acestea unii au pierdut total simțul priorității. Casierița a murit carbonizată deoarece nu putea lăsa banii acolo. O altă fată era îngrijorată că haina ei de blană avea să fie deteriorată. Chiar și cei care au scăpat au petrecut luni bune prin spitale. După 10 luni un bărbat a fost externat din spital, doar pentru a muri mai târziu tot într-un incendiu. Incendiul a fost o misiune grea și pentru pompieri. 180 de pompieri s-au chinuit să stingă focul noaptea. Temperaturile scăzute însă, au determinat apa din furtun să înghețe.

    Meciul de fotbal - Lima- 1964


     În 24 mai 1964 pe stadionul Lima se desfășura meciul Argentina-Peru. Meciul avea o miza importantă, iar cei 45.000 de spectatori erau foarte înflăcărați. Argentina conducea cu un gol, când Peru a egalat la doar doua minute distanta de sfârșitul meciului. Arbitrul însă a anulat golul provocând furia suporterilor, și mai apoi panica pe tot stadionul. Încercând să oprească gloata de suporteri care se îndreptau spre teren, forțele de ordine au folosit grenade cu fum lacrimogen ceea ce a determinat panica. Oamenii au încercat să iasă de pe teren, dar porțile erau închise. 318 oameni au murit călcați în picioare. Bande de tineri au început apoi să jefuiască cadavrele, în timp ce suporteri furioși au început să facă ravagii prin oraș.




   Toate aceste tragedii împreună cu multe altele, le găsiți în cartea „Cele mai mari dezastre din istoria omenirii” de John Withington. Cartea este o adevărata enciclopedie a dezastrelor. De la cutremure și inundații, până la războaie și accidente, toate sunt cuprinse în această carte. Nu vă imaginați că veți citi doar statistici și date numerice. Cartea cuprinde și mărturii fantastice ale celor afectați de dezastre, precum și povești inspirate de acele fenomene. Practic, orice iubitor de cultură generală o va devora. Cartea o găsiți la TargulCartii.ro la prețul de 26.99 lei.

16 comentarii:

  1. Am auzit de incendiul de la clubul de noapte, absolut ingrozitor... Tragediile de genul ma inspaimanta total.

    RăspundețiȘtergere
  2. mereu mi-au placut curiozitatile dar sincer parca nu ma incanta o carte despre atatea nenorociri

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu credeam ca suntem cu 100 de ani in urma SUA, acum stau linistita, nu avem decat 75 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau sa imi comand si eu o carte despre dezastrele lumii. Desi stiu ca o sa ma infioare, dar trebuie si vreau sa stiu mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mi se pare foarte interesanta cartea. Este mai ciudat dar interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesanta cartea. Omul este o forta dar in fata naturii si a destinului e doar un fir de praf

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiam ca esti fascinata de astfel de mistere. Eu sunt abonata la cateva canale de youtube cu acest profil, le urmaresc constant, insa recunosc ca pe acestea 3 chiar nu le stiam.

    RăspundețiȘtergere
  8. O carte foarte interesantă dar nu pe gustul meu.

    RăspundețiȘtergere
  9. hmmm, habar nu aveam! nu-mi place sa vorbesc si sa aflu despre tragedii, cartea pare interesanta de lecturat, totusi!

    RăspundețiȘtergere
  10. E o carte pe care as citi-o cu drag si cred ca nimanui nu i-ar trebui sa-i lipseasca.

    RăspundețiȘtergere
  11. DCoar de meciul de fotbal stiam in rest nu. Interesant :) .

    RăspundețiȘtergere
  12. Cate tragediii! Sper ca acestea sa nu mai fie si un numar cat mai mic de persoane sa sufere. Cred ca o voi citi si eu

    RăspundețiȘtergere
  13. O carte pe care nu sunt sigura ca as putea sa o citesc. Vad destule tragedii la stiri zi de zi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce iti place si tie sa citesti... Si mie imi place :p interesanta carte

    RăspundețiȘtergere