luni, 28 noiembrie 2016

De ce să NU faci cadouri de Crăciun?



   În curând vine Crăciunul. Și dacă nu voiați să știți, e imposibil pentru că toate campaniile de marketing au început deja bombardamentele pe această temă. Dacă te aștepți să citești un articol care să te facă să îți fie dor de Crăciun, nu ai nimerit bine. Nu o să îți povestesc despre farmecul Crăciunului, ci o să îți ofer o gură de aer curat, așa mai respiri și tu ceva sinceritate.



    Îi știi pe haterii ăia care spun despre Crăciun că e o sărbătoare comercială și ipocrită? Ce să vezi, eu sunt unul dintre ei. Doar că eu îmi voi motiva afirmațiile. Desigur e atât de drăguț să petreci timp cu familia înconjurat de pace, miros de portocale, arome de scorțișoară și simfonii de colinde. Și ce drăguț că faceți schimb de cadouri între voi. Da este, doar că în spatele acestei drăgălășenii se află un adevăr trist.

     Chiar trebuie să aștepți o dată anume ca să stai la masă cu familia ta? Chiar trebuie să existe o dată specială și un motiv special pentru a oferi un cadou? Dacă nu îți poți face timp altă dată pentru a sta cu familia, cât de autentică este iubirea ta pentru ea? Ce spune despre tine faptul că faci un cadou doar pentru că știi că o să primești altceva în schimb?

     Cred că acest schimb de cadouri cu ocazia Crăciunului nu face altceva decât să încurajeze materialismul. Oferim cadouri dar ne facem în prealabil o listă cu ceea ce vrem să primim. Și nu este o listă ieftină. Nu ne mulțumim cu o cănuță și o tabletă de ciocolată. Vrem parfum Chanel, geantă de piele de dinozaur, și nu știu ce ceas cu diamante. Nici la ciocolată nu te mulțumești cu puțin. Trebuie să fie Merci musai, dacă îți aduce ciocolată Laura te uiți urât. Și dacă ești părinte, ce valori îi inculci copilului tău învățându-l de mic că doar cadourile mari contează? Copilul tău vrea un IPhone de acest Crăciun chiar dacă tu nu îți permiți să i-l cumperi? Hmm... oare de ce?

Sursa:https://goo.gl/MbZy1G


    Apropo de copii, nu înțeleg de ce ai insista să îți minți copilul că cel care îi oferă cadoul este Moș Crăciun? De ce ai vrea să împarți cu un personaj fictiv plăcerea de a primi recunoștința copilului tău? Doar pentru că este o poveste frumoasă, drăgălașă, interesantă? De ce ți se pare mai drăguț să apropii copilul de un personaj fictiv decât de tine care ești părintele lui? Cred că astfel ratezi șansa de a-ți întări relația cu copilul tău și de a crea amintiri cu adevărat prețioase.


    De fapt, întreg personajul Moș Crăciun mi se pare construit într-o aură dulce a minciunii. Mai mult, mi se pare că este construit greșit. Dacă aș fi Moș Crăciun aș fi capul unei familii model. Aș fi un personaj care petrece în fiecare zi timp cu familia, care le oferă mereu cadouri, care ajută la pregătirea mesei și participă la ea împreună cu familia. Nu ar fi mai drăguț ca el să fie un personaj care să le ofere copiilor valori morale în loc de cadouri scumpe? Cum ar fi ca un copil să primească o cutie de umilință în loc de o tabletă? Sau în loc de o pușcă de jucărie, puțină blândețe?

Sursa: https://goo.gl/ICUITc

   
    Ok, dar tu faci cadouri pentru că îi iubești pe cei din jurul tău. Chiar? Dacă mama ta îți bate apropouri din vară că i-ar plăcea o eșarfă nouă și tu aștepți luni de zile ca să i-o oferi de Crăciun, dai dovadă de iubire? Soțului tău i s-a terminat luna trecută parfumul. Dacă îl iubești cu adevărat și vrei să îi faci o surpriză, du-te i-ai parfumul acum. Nu mai aștepta o lună de zile până o să vină data magică ca să îi faci un cadou. Aud mai mereu: surprinde-i pe cei dragi de sărbători. Dacă le faci o surpriză atunci când se așteaptă, unde mai e surpriza? Vrei să îi surprinzi? Du-te mâine și ia-le ce știi tu că îi va face fericiți, sau fă-le ceva. Vei vedea o reacție autentică, și vei simți o bucurie autentică. Faci cadouri pentru că îi iubești, dar dacă ei nu ți-ar oferi nimic, fix de Crăciun te-ai supăra? Dacă da, ce iubești mai mult? Cadourile sau pe cei dragi?

Sursa: https://goo.gl/IW1CP3


     În perioada sărbătorilor poți profita totuși de casete cadou, care sunt mai ieftine. Așa sunt și cele pregătite de Farmec care încearcă mereu să își îmbunătățească produsele. Nu le cumpăra pentru Crăciun. Dacă soția ta are nevoie de o cremă de față, sau pur și simplu îi place, mergi cumpără o casetă Derma+ Cremă intens hidratantă 24H, împacheteaz-o frumos, scrie niște cuvinte sincere lângă și ofer-o acum. Așa soția ta va putea spune că i-ai oferit ceva pentru că o iubești, nu pentru că era Crăciunul.



    Soțului, tatălui, fratelui tău i-ar prinde bine un set de cosmetice? Acum găsești Caseta cadou Gerovital H3 Men Wild. Sigur îi vei bucura pe bărbații din viața ta cu așa ceva, mai ales că sunt produse create de specialiști. Cumpără-l pentru a le mulțumii pentru grija și iubirea lor. Pentru a le arăta că îți place să ai grijă de ei. Ei vor spune că au primit ceva de la tine pentru că îi iubești, nu pentru că era Crăciunul.



    Așa că, nu oferiți cadouri de Crăciun. Indiferent de perioada anului în care oferiți un cadou, oferiți-l pentru că îi iubiți pe cei din jurul vostru, pentru a le arăta că sunteți recunoscători că îi puteți avea aproape, în fiecare zi, nu doar de Crăciun. Pentru a le da ocazia să experimenteze bucuria unui cadou oferit și primit din inimă, cu toată sinceritatea. Ajutați-i să înțeleagă că sunt valoroși și merită atenția voastră mereu, nu doar de sărbători. Faceți din fiecare zi o sărbătoare și veți fi mai fericiți! Nu o să vă urez nici Crăciun, nici sărbători fericite. În schimb, o să vă mulțumesc pentru că ați citit acest articol, și, pentru că fiecare zi ar trebui celebrată, vă urez o zi frumoasă!

          Cel mai sincer articol scris pentru SuperBlog 2016!

3 comentarii:

  1. Te contrazic cu vehementa. Am crescut cu Mos Craciun ( ma rog... Mos Gerila, o buna parte de vreme). Nu stiam niciodata ce cadou imi va aduce. Stateam cu nasul lipit de geam aburindu-l, sa-l vad cand intra pe poarta. Nu-l vedeam. Eram emotionata peste masura la venirea lui. La fel si baiatul meu, mai apoi a crescut cu Mos Craciun. Sunt traditii, momente emotionante, dincolo de orice cadou. Ca parintii au ales sa intervina in alegerile pe care le facea Mosul de obicei, asta e altceva. Niciodata nu am facut o lista si nici nu s-a practicat in familia mea asa ceva. Niciodata nu am primit lucruri scumpe de craciun, doar "un ceva" care sa te bucure si care sa te faca sa te simti la fel ca toti ceilalti. Nu privati bucuria copiilor, mai ales de acest obicei vechi de secole. Magia Craciunului o simtim alaturi de Mos Craciun

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga Lamiita, iti multumesc pentru ca ti-ai exprimat parerea. Eu chiar ma bucur ca ai amintiri frumoase fata de aceasta perioada a anului. Asta inseamna ca ai oferit si ai primit cadouri sincere. Eu nu am sarbatorit niciodata Craciunul, desi toti copii pe care ii cunoasteam il sarbatoreau, cu toate acestea nu m-am simtit niciodata privata de o bucurie. Nu am simtit nicodata "magia Craciunului", dar am simtit magia unei familii unite, cu tot cu imperfectiunile ei. Am invatat ca fiecare gest pe care il faceau parintii pentru mine era un cadou care merita pretuit. Amintirile mele placute nu sunt concenrate intr-o perioada a anului. Le pot regasi pe parcursul fiecarei luni din an.
      Fiecare om are dreptul sa faca un cadou in orice moment din an, chiar si in perioada Craciunului, nu pot sa condamn asta. Atata timp cat acele cadouri sunt oferite din inima, nu iti saracesc casa in luna aia (cum stiu sigur ca in unele cazuri se intampla), si iti trezesc un sentiment de recunostinta autentica, atunci e perfect ok. Doar ca mi s-ar parea mult mai fain ca acest sentiment sa ne anime in fiecare zi.

      Ștergere
    2. Nu prea poţi spune că e veche de secole şi da, sub această formă a fost inventată strict ca o sărbătoare comercială, de liga hanseatică parcă pe la sfârşitul sec. 19. Este un obicei frumos atât timp cât respectă nişte limite de decenţă.

      Ștergere